Varma nybakade Lussebullar en kall söndag som denna 😊
Det luktar ju så gott av nybakade saffransbullar, eller lussebullar som vi säger. Då vet man att det lackar mot mysiga julen och idag är det precis 1 månad kvar till självaste julafton. 🎅🎁🌲⛄
Ingredienser till 30 enkla lussebullar:
2 paket saffran
1,5 dl socker
0,5 dl sirap
50 g jäst
175 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Smula jästen i bunke.
Värm mjölk till 37 grader. Häll på lite av mjölken över jästen och rör ut den. Häll i resten av mjölken. Skär smöret i tärningar, vänd ner.
I med socker, saffran, sirap, mjöl och salt, rör om. Arbeta degen i 10 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 min. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.
2 paket saffran
1,5 dl socker
0,5 dl sirap
50 g jäst
175 g smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Smula jästen i bunke.
Värm mjölk till 37 grader. Häll på lite av mjölken över jästen och rör ut den. Häll i resten av mjölken. Skär smöret i tärningar, vänd ner.
I med socker, saffran, sirap, mjöl och salt, rör om. Arbeta degen i 10 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 min. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.